School (Technasium

Ik zit nu op een HAVO/VWO (Technasium) school. Ze geven daar veel aandacht aan techniek. Je kan (bijv.) kiezen voor:

 • Regulier (dus gewoon normaal)
 • Coderclass (heb je als bij vak coderen)
 • Technasium (heb je als bij vak Onderzoek & Ontwerp)

Omdat ik dus later in de techniek-industrie wil werken op het gebied van Ontwerpen & Onderzoeken dus heb ik O&O gekozen.

O&O (1e Klas)

Dit zijn de onderwerpen die we hebben behandeld.

 1. Periode 1.1 (BIOMIMICRIE)
 2. Periode 1.2 (WILLEN I SLUIS)
 3. Periode 1.3 (EUREKA CUP – SCAN APP MAKEN)
 4. Periode 1.4 (NOG NIET BEKEND)

Periode 1.3 ((EUREKA CUP – SCAN APP MAKEN)

In Periode 1.3 moest ik met mijn stamgroep een app maken, waarmee je biefstu kan scannen en dan informatie krijgt met verschillende extra’s. We hebben dat gedaan met Adobe XD en Design dat ik heb gemaakt op Invision. Hier onder zie je een paar foto’s van mijn designs.

O&O (2e Klas)

Dit zijn de onderwerpen die we hebben behandeld.

 1. Periode 2.1 (ZONNE-ENERGIE LAMP)
 2. Periode 2.2 (EUREKA CUP – Het Slimste Huis)

De opdracht

Het is best moeilijk voor ouderen om alleen te wonen deze tijd. Door hun gezondheid onderranden. Vaak moeten ouderen uiteindelijk naar zorginstanties. De regering betaalt dat, maar het kost wel veel geld. Het slimste huis is een huis waar waar ouderen in theorie zouden kunnen leven met gemak. Er wordt onder andere technologie gebruikt aangezien het elke keer meer geavanceerd wordt. Wij hebben als opdracht om dus het slimste huis opnieuw te ontwerpen en het zo te maken dat het nog makkelijker wordt.

De hypothese
Wij uit dit project dat we een huis gaan maken waar je handmatige snuifjes hebt, maar ook vaak de tablet of een elektronisch device voor zal gebruiken.

Het onderzoek
We hebben onderzoek wat ouderen fijn vinden om in hun huis te hebben. We hebben waarvoor ouderen hulp gevraagd, maar ook onderzoeken van de universiteit uit Utrecht gebruikt. Alle dingen die we eruit kregen hebben we geprobeerd toe te passen aan het huis.

We hebben jammer genoeg de specifieke bronnen van de universiteit niet terug kunnen vinden.

Oplossing
De tablet – We hebben een tablet die een app bevat. Die app bevat alle elektronische apparaten die in het huis bevindt. Het zou een soort van afstandbediening moeten zijn de groot & duidelijk is.

Het huis – In het huis hebben we ook dingen die het makkelijk maakt. Een huis die makkelijk toegankelijk is voor gehandicapte. Een spullen die makkelijk bij elkaar zitten. Maar wat ons huis origineel maakt is dat je met meerdere mensen in een huis zit het is een huis met een gezamenlijke keuken en woonkamer zodat ouderen niet depressief of alleen zijn.


3. Periode 2.3 De invloed van zoutstress op planten

De opdracht

De opdrachtgever wenst een onderzoeksrapport het onderzoek naar het effect van zout op de groei van koolplanten waarbij de nadruk wordt gelegd op de effecten op de wortels van de planten. Hierbij moet gezocht worden naar een onderzoeksmethode om de effecten op de normaal onzichtbare wortels meetbaar te maken.

De hypothese
Wij verwachtten we uit het onderzoek dat de planten het niet zullen overleven en we een ander idee nodig hebben.

Het onderzoek

We hebben een planning gemaakt. We geven de planten dinsdag en woensdag water. Dinsdag is de dag dat we zout / moederoplossing toevoegen aan de planten. De aantal percentage moederoplossing zo heet de plant. We hebben een schema gemaakt van de groei van de planten.

0% 0% 0,5 1,0% 1,5% 2,0% 2,5% 2,5%

Week1

1,5 cm 1,5 cm 1,5 cm 1,5cm 1,5cm 1,5cm 1,5cm 1,5cm Week2

1,8 cm 1,8 cm 1,8 cm 1,6 cm 1,5cm 1,5cm 1,5cm 1,5cm Week3

2,1cm 2,1cm 1,9 cm 1,8 cm 1,7cm 1,6cm 1,55cm 1,5cm Week4

DOOD DOOD DOOD DOOD DOOD DOOD DOOD DOOD

We hebben jammer genoeg geen foto’s meer omdat het niet gesynct was. Ook zijn onze planten jammer genoeg dood gegaan omdat kinderen er zout op hebben gedaan. Ook toen we het voor de 2e keer hebben geprobeerd hadden kinderen het gedaan dus had het geen nut meer. We zagen we dat de planten die het minst zoutoplossing kreeg het meeste groeide. Daarop hebben we tenminste onze oplossing gebaseerd.

Oplossing

Het is een feit dat planten minder stress kunnen krijgen door een juiste kleuropstelling. Dat hebben we ook in het begin opgemerkt. Ook is het een feit dat planten kunnen dood gaan aan zoutstress. Dat zagen we ook toen kinderen heel veel zout op onze planten hebben gegooid waardoor ze dood zijn gegaan.

Wij hadden dus als oplossing dat als we op velden kassen in open lucht kunnen maken waarbij tussen de planten we lampen kunnen plaatsen met de juiste kleurenopstelling. We hebben dan als oplossing op de zoutstress een soort net filter die mechanisch werkt met een op groene stroom bestuurde machine om de wortels wel te beveiligen tijdens het plaatsen van de zaden op het veld worden ze wel omhult met netjes.

O&O (3e Klas)

 1. Amsterdam Light Festival

Ik begon de 1e periode eigenlijk met plantenstress onderzoek, wat fout is gegaan door en miscommunicatie dus gingen we over naar het Amsterdam Light Festival project.

Oriëntatie op het Lightfestival

Het Amsterdam Light Festival is jaarlijkse lichtfestival in hartje Amsterdam. Het vindt plaats rond de maanden december en januari. Tijdens de festival zijn speciaal ontworpen lichtkunstwerken van kunstenaars, designers en architecten tentoongesteld in de stad.

Het evenement bestaat uit twee tentoonstellingen, een waterexpositie en een landexpositie.

 • Wij hebben hier een wereldbol, wij hebben dit gekozen omdat wij dit een mooi ontwerp vonden en het idee erachter vonden wij ook mooi.
 • Dit is het tweede plaatje. Wij hebben dit plaatje gekozen omdat we vonden dat dit er heel mooi uitzag. En één van ons was in één van deze boten tijdens het Light Festival en het zag er toen heel mooi uit, en ik weet niet zeker als jullie het goed in dit plaatje kunnen zien maar er zijn ook veel lichten in de tunnel.
 • En hier is het derde plaatje. Wij hebben dus als derde plaatje een bom gekozen en de reden dat we dit hebben gekozen is omdat wij het heel mooi vinden en we vinden het patroon ook mooi. Het lijk als bijvoorbeeld een raket van de ruimte die neerstort en dat je dan vuur erop ziet, één van ons had ook deze gezien tijdens het Amsterdam Light festival.

Fotocollage van de locatie 

1. Plantage Muidergracht

 • Nieuwe Prinsengracht

Deze gracht heeft wel een juiste kade om onze objecten erop te plaatsen. Er zijn genoeg plekken om onze concepten aan deze kade te bevestigen. Ook is het een erg lange gracht. Het nadeel is alleen dat er veel woonboten aan de kade staan.

When Nature calls

Makerversity – Amsterdam Light Festival 2017: Opening Night
Title: Arrow - Description: Maroon decrative arrow pointed down.

Het thema van het festival is dit jaar is “When Nature Calls”.

Wij willen daarom een wereldbol maken. We hebben een prachtige aardbol en dit is het moment dat we hem moeten redden voor het te laat is. Onze aarde roept ons.

Als kunstwerk willen wij leven, waarschuwing maar ook pracht overbrengen.

Ze zouden ons wereldbol graag boven de gracht willen plaatsen.

2. Eureka Cup

Voor Eureka cup had ik met mijn groep Dean, Felicity en Igor dat we een weg van zijn wateroverlast zouden moeten verhelpen. Wij kozen daarvoor voor Plantage Middelaan in Amsterdam-Oost. Het idee was dat we de weg schuiner zouden maken en ruitenwissers zouden plaatsen voor het regen. Die zou het water duwt naar nieuwe goten tussen de weg en de trambaan. De nieuwe goten zijn verbonden aan de grachten, waardoor er geen last meer is van het wateroverlast. Het idee was goed, alleen was de uitvoering matig mede dankzij de lockdown, waardoor we niet zouden kunnen bouwen in het bouwlokaal.

3. Sport in Beweging – Dept.

Voor het laatste periode in het schooljaar 2020-21 hadden Dean en ik als project sport een beweging. Dat ging over het ontwerpen van een trainingsmiddel/ trainingsmethode voor een sportclub en de efficiëntie ervan onderzoeken. We moesten het op een wetenschappelijke manier onderzoeken door middel van een onderzoeksverslag te schrijven. Als eerste moesten we beslissen welke sport we zouden kiezen, waar we een trainingsmiddel voor zouden kiezen. Na een dergelijke brainstorm Dean en ik (Dept.) besloten om als sport tennis te kiezen.

Opdrachtgever

Het vinden van een opdrachtgever was echter niet zo moeilijk aangezien ik een vriend ken genaamd Rens verhaar die tennis op hoog niveau speelt, ook volgt hij o&o en was het een perfecte samenwerking. Tijdens ons eerste gesprek hadden we het over de verwachtingen van het project. Toen kwamen we als snel uit dat we hardware wouden maken om ermee te trainen als trainingsmiddel. We kwamen tijdens het gesprek ook naar wat we wouden onderzoeken. Rens vertelde over dat hij na zijn blessure last had van zijn arm en dat hij minder accuraat schoot en dat hij een product wou waarmee hij zijn nauwkeurigheid kan verbeteren. We kwamen toen snel op de onderzoeksvraag: “Kan je met hardware nauwkeuriger en harder een forehand slaan?”

Oplossing

Aangezien we kozen om hardware te maken voor het arm besloten wij om het als armsleeve te maken met een elleboogbrace die je ellebogen beschermt en goed onderdrukt, waardoor je maximale spanning kan zetten. De tape is om spieren te onderdrukken, je zou hierdoor minder last kunnen krijgen, ook kan je het maximale in je slag zetten zonder de controle te verliezen, omdat de snelheid wat afneemt. Timing wordt dan echter er belangerijk. We hebben het product getest op het tennisbaan in het Westerpark. Met drie slagen met en zonder het product keken we of je nauwkeurigheid door zo goed mogelijk te slaan in het hoek van het achterveld waar het het moeilijkst in voor de tegenstander om de bal tegen te houden. De resultaten van het experiment ondersteunt echter onze hypothese.

De conclusie is dan dat door het dragen van hardware tijdens de slag zorgt voor een hardere slag, omdat je preciezer en gecontroleerd de tennisbal kan slaan, waardoor je meer kracht achter de bal kan zetten. Dat zorgt voor een nauwkeurigere en hardere forehand als zonder hardware. Het slaan van een forehand met hardware om je arm heen zal je slag niet belemmeren, vanwege de nodig specificaties die zijn gemaakt om het zo comfortabel mogelijk te maken en toch is het zo hulp vol als van te voren. Ook zorgt het slaan van een forehand met hardware om je arm hen zorgt voor vertraging in je slag, vanwege dat je spieren worden onderdrukt en er minder snel trillingen door je spieren komen om ze te laten bewegen.

De armsleeve Dept van Dean & Ezequiel

Reflectie

Ik vond deze periode vele malen beter als de vorige periodes. Buiten dat het serieuzer en meer tijd erin is gestoken vind ik dat er kwaliteit is geleverd. Dat zie ik in ons verslag, presentatie en product waardoor ik erg tevreden ben. Ik zou mezelf een 7 a 7,5 geven voor dit project. Als er verbeteringen zijn is het dat ik beter zou moeten plannen verder dat als ik problemen tegemoet kom ik meer vragen zou moeten stellen of om hulp moet vragen. Voor het eind product van deze periode geef ik het een 7,5 a 8, omdat ik onze presentatie erg sterk vond. Buiten onze presentatie vond ik dat ons verslag er professioneel is gemaakt. Als verbeter punt zou ik zeggen dat sommige gedeeltes in ons verslag beter verwoord zou kunnen worden.

Ik ben erg tevreden met dit o&o project omdat het vele malen serieuzer is gemaakt als de andere periodes, ook is er betere kwaliteit geleverd waardoor ik vind dat we een 7 a 8 verdienen

Ezequiel Manuel Pacheco – 3h2

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: